HOTELURI

mergeti mai jos in pagina pentru capitolul TURISM & ACTIVITATI RECREATIVE

 

STUDII DE PIATA SI DE FEZABILITATE

Credem ca studiile noastre sunt deja renumite in Romania pentru opinia cu adevarat independenta pe care o ofera si capacitatea lor de a aduce raspunsuri fara echivoc intrebarilor beneficiarului si celorlalte parti implicate. Proprietarii, dezvoltatorii, investitorii, operatorii, creditorii si alte parti interesate se bazeaza pe analizele noastre impartiale si foarte bine documentate atunci cand iau decizii de proiectare, investitii sau de finantare. Identificarea si definirea oportunitatii corecte de dezvoltare sau de repozitionare a proprietatii este un element cheie al procesului de fezabilitate. In joc aducem un nivel de intelegere a pietei si a mediului competitiv in opinia noastra greu de egalat. Acesta rezulta din experienta capatata in Romania si in regiunea Europei de Sud Est, din calitatea procesului de cercetare a pietei si din capacitatea noastra analitica. Putem face recomandari in ce priveste conceptul proiectului si a facilitatilor ce sunt necesare pentru a maximiza avantajele competitive pe termen lung, cash-flow-ul si valoarea activului.
Un studiu de fezabilitate credibil este un prim pas foarte important in orice proiect din sectorul hotelier si este in general solicitat de: proprietari si dezvoltatori pentru decizii interne; institutii financiare si investitori pentru decizia de investitie; grupurile hoteliere internationale pentru evaluarea proiectului; si de arhitecti si designeri pentru a avea un punct foarte clar de plecare din punct de vedere al facilitatilor necesare si al parametrilor de proiectare.

Conceptualizarea produsului/ PLANIFICAREA SPATIILOR/ CONFORMITATE CU CRITERIILE DE CLASIFICARE/ CONSULTANTA FLUXURI BUCATARIE&BAR

Prin experienta noastra bogata in dezvoltari hoteliere si cu utilizare mixta, ne consideram calificati intr-un mod unic in fata provocarii de a dezvolta conceptul proiectului Dvs. Serviciile pe care le oferim pun in valoare cunostintele si abilitatile celor mai bune resurse umane disponibile pe piata si constituie partea esentiala a lucrului la orice studiu de prefezabilitate sau de analiza a celei mai bune utilizari a terenului.
Planificarea si programarea facilitatilor este primul pas in ciclul de proiectare clasic iar in ce priveste proiectele hoteliere, experienta noastra intrece pe cea a oricarei firma de arhitectura locala. Procesul determina toate cerintele legate de o cladire noua sau de conversie, aceasta din punctul de vedere al clientilor finali si a altor parti interesate cum ar fi proprietarii, managerii sau publicul larg. Raportul nostru va contine cerintele organizationale, operationale, si functionale ale cladirilor si constituie tema de proiectare pentru arhitecti. 

Putem acoperi si orice servicii legate de proiectarea fluxurilor tehnologice ale bucatariei sau barurilor in conformitate cu normativele in vigoare.

La cerere putem sa intocmim rapoarte de conformitate a hotelului cu criteriile de clasificare statutare care sa semnaleze riscurile in legatura cu autorizarea si obtinerea certificatului de clasificare dorit.

SELECTAREA LANTULUI/ BRANDULUI HOTELIER si NEGOCIEREA ContractULUI

Selectarea unui brand (pentru hoteluri de oras, de statiune sau pentru sedere indelungata) si negocierea unui contract de management, inchiriere, franciza sau alte solutii contractuale hibrid, sunt etape vitale pentru atingerea obiectivelor de recuperare a investitiei si prezervarea valorii activului. Chiar si cei mai experimentati proprietari sau dezvoltatori considera aceste etape drept provocari din ce in ce mai complexe insa noi cunostem exact nevoile si atitudinea tuturor partilor implicate si putem sa intervenim aducand in acest proces un mix optim de creativitate, eficacitate si eficienta. Nu aveti nevoie de numerele de telefon ale reprezentantilor de dezvoltare, aveti nevoie de o credibilitate sporita a proiectului oferita prin colaborarea cu noi si de experienta noastra in reglarea clauzelor contractului maxim posibil in favoarea Dvs. in contextul de piata dat. Noi lucram de partea Dvs!

MANAGEMENTUL ACTIVELOR HOTELIERE (ASSET MANAGEMENT)

Prin experienta noastra strategica in industria hoteliera turism si activitati recreative, experienta noastra operationala si abilitatile analitice consultant, putem actiona ca reprezentanti ai proprietarului si sa propagam in mod asertiv implementarea strategiilor si practicilor pentru imbunatatirea fluxului de numerar, imbunatatirea timpului de recuperare a investitiei si a valorii pe termen lung a activelor.

 

Appraisal Reports and Valuation

Evaluarea proprietatilor hoteliere reprezinta o sarcina complexa ce necesita o experienta deosebita. Echipa noastra de specialisti acreditati nu este formata din simpli specialisti in aplicarea metodelor de evaluare ci intelege totul in legatura cu operatiunile hoteliere si tendintele pietei. Cunostintele noastre avansate sunt recunoscute de proprietari, creditori, asiguratori si autoritati publice.

Putem realiza rapoarte independente cu privire la valoare de piata. Echipa include experti acreditati ANEVAR precum si experti acreditati international cu experienta locala si cunostinte avansate despre piata.
Activele industriei ospitalitatii, cum sunt hotelurile de oras sau statiune, sunt obiective imobiliare complexe, cu o valoare semnificativa a terenului utilizat in functie de performanta operationala. Performanta este in general influentata de mari fluctuatii ale pietei, probleme de locatie, gradul de sofisticare al managementului si un nivel al investitiilor mai mare decat in alte sectoare imobiliare cum ar fi birourile sau spatiile comerciale. Datorita acestor factori evaluarea acestor active necesita o intelegere deosebita a pietei si o cunoastere avansata a produsului.

Utilizam o abordare sofisticata de evaluare pe baza metodei Discounted Cash Flow (DCF) care este recunoscuta ca standard in industria ospitalitatii. Din experienta noastra, investitorii avansati utilizeaza metoda costului de inlocuire si metoda tranzactiilor comparabile doar ca referinta secundara. Procesul de evaluare DCF implica o cercetare detaliata a pietei, cuantificarea cererii curente si viitoare si cel mai important, proiectia performantei viitoare operationale si financiare a proprietatii pe baza evaluarii atributelor si caracteristicilor competitive. Ratele de actualizare bazate pe trendurile din lumea investitiilor si costul mediu al finantarii prin fonduri proprii si imprumutate sunt aplicate la proiectia fluxurilor de numerar nete si apoi agregate pentru a determina valoare prezenta a proprietatii. Adeseori, identificam oportunitatile de recunoastere ulterioara a unei valori mai mari in urma unor repozitionari strategice sau a unui proces de rebranding si/sau investitiilor suplimentare pentru a determina o valoare care sa reflecte performanta optima a proprietatii.

Evaluarile noastre sunt considerate ca fiind opinii expert independente, si constituie o baza pentru:

 • Cumparatori, Investitori si Fonduri - pentru achizitii sau vanzari de proprietati singulare sau portofolii;
 • Proprietari si Dezvoltatori - pentru structurarea tranzactiei, finantare sau exit;
 • Banci si Institutii Financiare - pentru analiza necesara in acordarea creditelor ipotecare, restructurarea creditelor aflate in dificultate sau alte situatii de insolventa.

Tipuri de proiecte:

 • Achizitie de teren (analiza valorii reziduale a terenului)
 • Tranzactionare de active
 • Participatii la capitalul propriu sau imprumutat
 • Analiza de pre-acordare a creditului sau de refinantare
 • Due diligence pentru achizitii sau cumparari
 • Listari la bursa
 • Pentru structurare parteneriate intre persoane fizice si/sau juridice
 • Reevaluare pentru scopuri contabile

Serviciile se realizeaza pentru diferite scopuri cum ar fi:

 • Evaluarea unui grup de companii
 • Stabilirea taxelor pe proprietate
 • Proceduri de legate de executare, isolventa sau faliment
 • Scopuri contabile – evaluari anuale in format scurt pentru investitori, operatori sau proprietari
 • Fezabilitate – de multe ori ca parte a studiilor de testare a viabilitatii unor noi dezvoltari, a unor cladiri in conversie sau a operatiunilor existente
 • Renegocierea contractelor de inchiriere – pentru locator sau locatar, investitori sau asiguratori.

ReSTRUCTURAREA/RECUPERAREA AFACERII

Sprijinul expertilor pentru a reveni pe traseu.
Pe baza experientei internationale la care avem acces, am dezvoltat o serie de produse pentru a veni in sprijinul Dvs. in perioadele dificile. Prin relatia cu divizia locala de audit si taxe a partenerului nostru strategic, ne permitem sa va oferim mai mult decat un simplu management al activelor sau suport operational.

Raport initial asupra pozitiei Dvs. comerciale:
Aceste servicii, axate pe recuperare si restructurare debuteaza cu un raport cu privire la starea comerciala actuala, inclusiv comparatii cu ce se intampla pe plan local in mediul economic competitiv si cu standardele industriei.

 • Analiza contului de profit si pierdere
 • Analiza datoriilor
 • Analiza necesarului de investitii
 • Analiza cerintelor operationale inclusiv vanzari si marketing.

Recomandari si sprijin in procesul de management:

A doua faza se concentreaza pe rezultatele raportului transformandu-l pe acesta in recomandari concrete de actiune pentru echipa de management. Aceasta include:

 • Planificarea pe termen scurt si mediu
 • Asistenta in vanzari, marketing si revenue management
 • Asset management si suport operational.

Asistenta legata de situatia financiara:

Prin parteneriatul nostru ne aflam intr-o pozitie buna sa va oferim ajutor in zona financiara a afacerii, inclusiv suport in contabilitate, rezolvarea problemelor legate de gradul de indatorare, negocierea cu bancile si furnizorii suport tranzactional sau alte tehnici ce tin de managementul financiar al companiei.

Consultanta in fuziuni si achizitii, managementul si finalizarea tranzactiei;

Experienta in tranzactiile hoteliere ne recomanda cumparatorilor si vanzatorilor ce doresc sa se extinda sau sa realizeze exit-uri cu active din acest sector deosebit de specializat.
Lucram alaturi de cumparatori sau vanzatori pentru a face tranzactionarea un proces cat mai eficace si eficient cu putinta. Aceasta include identificarea tintelor de achizitie sau a potentialilor cumparatori, asistenta in privinta parcurgerii pasilor corecti, in parcurgerea procesului de due diligence si sprijin solid in fazele financiare finale care sunt de multe ori complexe si necesita abilitati avansate si subtilitate pentru atingerea obiectivului de inchidere a tranzactiei.

Benchmarking

Avem acces la o baza de date bogata cu privire la activitatile operationale hoteliere la orice nivel, iar aceasta ne permite sa comparam contul de profit si pierderi, cash-flow-ul sau indicatorii de productivitate operationali. Putem pune la dispozitie informatii esentiale care va vor ajuta sa operati la nivelul optim.

Analiza celor mai bune practici

Expertii nostri hotelieri cunosc bine ceea ce este necesar pentru a asigura performanta maxima in toate zonele afacerii Dvs. Vom evalua, explora si vom face recomandari detaliate pentru imbunatatirea performantei afacerii, in timp ce comparam procesele Dvs. interne cu ceea ce se intampla mai bun in industrie.

ANALIZA COST/BENEFICIU A INVESTITIEI

Pe baza experientei noastre de management financiar si a vastei experiente in industria ospitalitatii, putem realiza analize cost/beneficiu detaliate si independente cu privire la planurile Dvs. de investitii, pentru a va asigura ca utilizati capitalul cel mai eficace cu putinta.

STRATEGII DE INVESTITII SAU EXIT

Oferim recomandari de cel mai inalt nivel profesional catre o gama larga de clienti. Putem recomanda o strategie clara de investitii ce tine cont de conditiile actuale ale pietei, cerintele clientului precum si de momentul ciclului economic.

Master Planning pentru destinatii si proiecte mari

Experienta partenerilor nostri in planificarea proiectelor mari este greu de egalat. Utilizand analize exhaustive a locatiei si pietei, putem determina viabilitatea, din perspectiva financiara a investitorului pentru orice oportunitate de dezvoltare. Adoptand o abordare la fel de detaliata ca in cazul oricarui studiu individual de fezabilitate, adaugam apoi analize cu privire la proiecte similare regionale si internationale. Adesea abordam lucrul in echipe multi-disciplinare pentru a genera master planuri ce pleaca de la cerintele pietei si care planifica terenul sa includa componente din diferite sectoare imobiliare.

Analiza celei mai bune utilizari a terenului

Investigam daca dezvoltarea hoteliera propusa indeplineste anumite criterii exacte, este legala, posibila fizic, financiar fezabila si este si cea mai productiva utilizare a terenului. Rapoartele noastre sunt recunoscute ca standard in industrie, sunt acceptate de banci si alte institutii financiare si sunt recomandabile oricarui dezvoltator inainte de inceperea proiectului.

Management si planificare strategica

Experienta nostra in planificare strategica si implementare este semnificativa si putem lucra impreuna cu echipa Dvs. de management sau cu consiliul de administratie direct pentru a evalua strategia Dvs. sau strategia de management al schimbarii.

STRATEGIE DE INTRARE PE PIATA

Fiind experti in piata din Romania si Republica Moldova putem produce rapoarte decisive cu privire la noile intrari pe piata, pe baza analizei ofertei, a saturatiei din punct de vedere al brandurilor, oportunitatilor intr-un anume segment de piata, pe baza anlizei SWOT si a obiectivelor financiare ale clientului.

STRATEGIE DE REPOZITIONARE

Cand apare nevoia de dezvoltare a unei strategii de repozitionare pentru maximizarea valorii uneia sau mai multor proprietati, credem ca suntem cea mai buna optiune de pe piata. Probleme cum ar fi cele legate de schimbarile conditiilor de pe piata, schimbarea proprietarului sau cele legate de un brand care nu performeaza se pot afla la baza lipsei de performanta. Echipa noastra lucreaza impreuna cu proprietarul sa identifice problemele apoi sa recomande si sa implementeze o strategie cu sanse maxime de succes.

ANALIZE OPERATIONALE

Acestea implica analize intense a afacerii hoteliere si stau la baza dezvoltarii de strategii operationale de imbunatatire a profitabilitatii. Ele pot include:

 • Evaluarea pozitionarii pe piata a hotelului;
 • Analiza manualelor operationale, planurilor de marketing si vanzari, istoricului financiar, bugete, manualele de politici si proceduri, contractelor de munca, a CV-urilor echipei de management, si alte documente ce au legatura cu operarea hoteliera;
 • Interviuri cu echipa de management, sefii de departamente si anumiti angajati de linie pentru a determina nivelul, responsabilitatile si modurile de lucru;
 • Revizuirea diferitelor sisteme de control ale proprietatii, evaluarea capacitatii de generare a veniturilor, stabilirea metodelor de restrictionare a costurilor, de tintire a cash-flow-ului si in general stabilirea de indicatori de referinta in ce priveste performata, veniturile si cheltuielile.

Analize premergatoare acordarii de credit

Recomandam institutiilor care acorda finantare daca este o idee buna sau nu sa acorde anumite credite , indiferent daca acestea sunt pentru expansiune, achizitie sau realizarea de schimbari asupra facilitatilor existente.

Putem face recomandari in toate aspectele unei propuneri de finantare, in evaluarea starii de sanatate a unei afaceri, a unor garantii, sau orice este necesar pentru a il proteja pe creditor. Putem juca si un rol important in a asigura ca atat creditorul cat si debitorul inteleg riscurile, obligatiile si asteptarile viitoare.

 

Capitalizarea proiectelor si structurare financiara

Putem sprijini in finantarea proiectelor in mai multe moduri:

 • Putem aborda finantarea prin Fonduri EUROPENE;
 • Modelarea financiara sofisticata si analzele de senzitivitate ofera recomandari clare asupra celor mai bune variante de finantare;
 • Finantatorii pot avea nevoie de actualizari si rularea de scenarii suplimentare in studiile noastre de fezabilitate sau rapoartele de evaluare;
 • Contactele noastre cu o retea vasta de investitori, fonduri sau firme de intermediere ofera un punct de plecare foarte bun pentru identificarea de parteneri si alte potentiale surse de finantare;
 • Sponsorizam o conferinta locala care aduce laolalta pe cei mai mari actori ai industriei, inclusiv cele mai importante grupuri hoteliere internationale, investitori locali si internationali, creditori si dezvoltatori, pentru a discuta tendintele locale, regionale si internationale si a face un networking performant cu privire la proiecte concrete si oportunitati. De asemenea participam la conferintele internationale si regionale relevante.

TURISM SI ACTIVITATI RECREATIVE

 

Proiectele de consultanta in sectorul Turism si Activitati Recreative au o pondere importanta in portofoliul de proiecte al partenerului nostru strategic Horwath HTL si in special in cel al biroului din Zagreb care beneficiaza de impresionanta industrie turistica a Croatiei care a decolat acum multi ani chiar cu sprijinul acestei companii. In prezent turismul trebuie sa contabilizeze un procent cat mai mare din PRIB-ul unei tari iar acest lucru este favorizat de investitiile masive in acest sector, atat publice cat si private. Multe tari au identificat Turismul ca industrie motor a economiei. Credem ca si Romania a intrat pe un traseu bun in 2010 dupa ce compania THR din Spania a dezvoltat brandul national turistic "explorati Gradina Carpatilor" iar mai tarziu in 2011, Horwath HTL a finalizat primul plan strategic si operational de marketing turistic al Romaniei. Expertii internationali au o abordare sistematica a fiecarui aspect al proiectului.

"Industria Travel & Turism atinge valoarea de 7 trillioane USD, sau 9.5% din produsul intern brut global (PIB) si sprijina 266 de milioane de slujbe direct si indirect.” World Travel and Tourism Council 

Partenerul nostru strategic Horwath HTL este specializat in trei categorii de servicii: Politici si Dezvoltare, Planificare si management de proiect si Merketingul destinatiilor.
Politicile si cadrele de lucru publice joaca un rol fundamental in dezvoltarea si succesul initiativelor din turism si formeaza coloana vertebrala a expertizei in turism. Lucram impreuna cu oficiile de turism pentru a dezvolta integral o strategie pe baza abilitatilor expertilor si celor mai bune practici internationale pentru a crea scheme viabile pe termen lung care sa creeze valoare si durabilitate. In acest stadiu de dezvoltare, oferim o paleta larga de servicii pentru a analiza si reproiecta politicile publice, a examina dezvoltarea pe termen lung si impactul economic pe care il vor avea, dezvoltam master planuri, concepte specifice, studii de fezabilitate, planuri de marketing strategice si operationale.
Lucram cu organizatiile de turism locale, regionale si nationale, tari, punand diagnostice exacte a teritoriilor in cauza si venid cu propunerea de strategie pentru dezvoltarea turismului si activitatilor recreative cu orizont de actiune de la 5 la 10 ani.
Putem master plan-uri pentru zone strategice sau realiza audituri pe sectorul turistic al acestora. Ulterior putem dezvolta strategia de brand pentru teritoriul in cauza si putem administra implementarea pentru o perioada de unu pana la trei ani. Acestea sunt serviciile pe care le putem oferi in cooperare cu Horwath HTL:

Politici si dezvoltare

 • Studii privind politicile publice in turism
 • Studii privind dezvoltarea turismului
 • Master planuri turistice pentru destinatii, regiuni, tari
 • Studii de impact economic al turismului
 • Managemetul destinatiei
 • Cercetarea pietei turistice si a tendintelor.

Planificare si management de proiect

 • Studii de piata
 • Concepte tip "Cea mai buna utilizare" (Master plan de proiect)
 • Studii de fezabilitate
 • Planuri de afaceri.

Marketingul destinatiilor

 • Auditul activitatii de marketing
 • Planuri de dezvoltare de produse turistice
 • Planuri strategice de marketing
 • Planuri operationale de marketing
 • Strategii de brand.

SECTORUL HEALTH and WELLNESS

De sectorul Health and Wellness ne ocupam special pentru ca reprezinta un sector cu potential major in cresterea circulatiei turistice de tip incoming si domestic, atat in ce priveste statiunile balneare cat si investitiile axate pe recreere si relaxare. Oferim un set complet de servicii de consultanta care fac diferenta in performanta hotelului astfel specializat si a centrului sau de profit cheie. De la studiul preliminar al pietei si fezabilitate care determina daca, cum si in ce fel ar trebui creata, pozitionata si condusa o prorietate in aceasta categorie intr-o locatie data pana la supravegherea management-ului pentru implementarea strategiilor si practicilor, pentru imbunatatirea fluxului de numerar si nu in ultimul rand imbunatatirea timpului de recuperare a investitiei.

Ne concentram pe:

 • Master Planul produsului turistic la nivel national, regional sau de destinatie
 • Proprietati destinatie pentru retragerea din fata stresului cotidian
 • Centre Lifestyle & Wellness
 • Bai
 • Centre Spa in hotelurile de statiune
 • Centre Spa in hotelurile urbane
 • Centre Spa medicale
 • Cluburi de Health & Fitness
 • Spa-uri de zi.

Ne specializam in 3 arii cheie: Market Research & Feasibility, Concept Development and Executive Recruitment.

STUDII DE PIATA SI FEZABILITATE

 • Analiza locatiei
 • Cercetarea pietei
 • Analiza competitiva
 • Strategia de pozitionare & segmentele tinta
 • Recomandari in ce priveste portofoliul de servicii & Facilitati unice
 • Strategia de marketing
 • Programul de facilitati & diagrame de adiacenta a spatiilor
 • Analiza cererii & previziuni financiare
 • Analiza investitiei
 • Dezvoltare concept operational.

HOTELURI DE WELLNESS

 • Conceptul general
 • Strategia de pozitionare
 • Influentele culturale locale
 • Recomandari pentru perceptie (cum sa arate si sa se simta)
 • Conceptul de cazare
 • Conceptul de alimentatie
 • Filozofia de resurse umane
 • Cultura prestarii serviciilor & Recomandari standard pentru angajati
 • Conceptul wellness
 • Tratamentele si meniul
 • Platforma de programe wellness
 • Recomandari de produse profesionale.

SPA-uri hoteliere

 • Conceptul general 
 • Strategia de pozitionare
 • Influentele culturale locale
 • Facilitati unice
 • Recomandari pentru perceptie (cum sa arate si sa se simta)
 • Tratamentele si meniul
 • Recomandari de produse profesionale
 • Recrutarea managementului si a echipei.

SECTORUL GOLF

Prin parteneriatele noastre strategice, Fivestar Hospitality poate aduce o experienta exhaustiva in domeniul dezvoltarii de afaceri in jurul unuia sau mai multor terenuri de golf.

Va intampinam cu servicii atat in perioada de dezvoltare cat si in perioada operationala.

 • Studiu de piata
 • Oportunitati de investitii si analize
 • Studii de fezabilitate
 • Planificare strategica
 • Marketing
 • Relatii publice
 • Management de proiect
 • Management operational
 • Asistenta management
 • Restructurarea afacerii
 • Servicii de reprezentare.